Mobilná aplikácia SOM – Správy o meste

Úvod / Všetky články / Aktuality a oznamy / Mobilná aplikácia SOM – Správy o meste
Mobilná aplikácia SOM – Správy o meste
Vážení občania,
opätovne máte možnosť stiahnuť si mobilnú aplikáciu SOM – Správy o meste, v ktorej budete informovaní o udalostiach v obci. Počas 2 mesiacov bude len základná verzia aplikácie a následne sa rozšíri o ďalšie doplnky pre vyššiu informovanosť občanov.
Aplikáciu stačí len vyhľadať v Google Play a Apple Store pod názvom “Ivanka pri Nitre” a pohodlne si ju stiahnuť do vášho mobilného zariadenia.
Informácie pri príležitosti uvedenia mobilnej aplikácie SOM do našej obce Ivanka pri Nitre.
Na otázky odpovedá Jakub Janega zo spoločnosti PERRY SOFT s.r.o.
Aktuality z vášho mesta či obce nájdete v novej aplikácií
Aktuálne informácie o dianí v obci získa každý, kto si do svojho mobilu stiahne aplikáciu Správy o meste (SOM). Aplikácia združuje všetky doterajšie komunikačné prostriedky, ktoré obec používa v komunikácii s občanmi. Na jednom mieste tak nájdete webovú stránku, sociálne siete, noviny či SMS správy.

Ako vznikol nápad vytvoriť mobilnú aplikáciu pre mestá a obce?
Nápad vznikol popri štúdiu na vysokej škole v Dánsku a aplikáciu sme vyvíjali 2 roky. V Dánsku som si uvedomil, ako ľahšie sa ľuďom žije v menších mestách a obciach, pokiaľ majú správne komunikačné kanály, sú informovaní a vedia o všetkom dôležitom, čo sa v meste deje. Hoci som odišiel študovať do zahraničia, vždy som vedel že sa raz na Slovensko vrátim. Vývoj aplikácie bol tým správnym dôvodom.
Je vývoj mobilnej aplikácie náročný?
Najdôležitejšie na vývoji funkčnej mobilnej aplikácie je jej testovanie. Počas dvoch rokov sme aplikáciu testovali s primátormi a starostami slovenských miest. Taktiež sme diskutovali s občanmi, aby sme vedeli, aké vlastnosti by mala aplikácia mať, aby bola užitočná. Nakoniec sme vyvinuli systém, ktorý je jednoduchý, prehľadný a uľahčí život obyvateľom miest a obcí.
Akú úlohu bude mať mobilná aplikácia v našej obci ?
V minulosti informoval o všetkých udalostiach, úspechoch, ale aj poruchách obecný rozhlas. Dnes dokáže túto úlohu nahradiť mobilný telefón. Aplikácia posiela tie najaktuálnejšie správy na telefóny občanov v reálnom čase.
Aké ďalšie výhody prináša ?
Ľudia majú v aplikácii možnosť darovať alebo predávať veci, ktoré nepotrebujú. Taktiež tam nájdu online noviny a všetky dôležité telefónne čísla. V podstate je aplikácia vyvinutá tak, aby občania mali celú komunikačnú líniu v jednom zariadení – web, sociálne siete, online noviny, notifikácie, nahlasovanie problémov, susedskú burzu ale aj odchody a príchody autobusov. Aplikácia je komplexná a veríme, že uľahčí život ľudom, ktorý ju budú využívať.
Popíšte nám viac ako funguje susedská burza?
Je to lokálna inzercia, do ktorej má prístup každý obyvateľ Ivanky pri Nitre, ktorý využíva aplikáciu. Ľudia tak dokážu jednoducho predať alebo darovať veci svojim susedom a priateľom.
Povedzte nám, za aký čas si užívateľ dokáže zistiť odchod najbližšieho autobusu do Nitry?
Približne 20 sekúnd. Služba autobusy prináša v reálnom čase informácie o najbližších odchodoch a príchodoch autobusov.
Ako môžu obyvatelia túto aplikáciu získať?
Aplikácia je k dispozícii pre všetky mobilné telefóny s operačným systémom Android a taktiež pre zariadenia Apple. Aplikáciu stačí len vyhľadať v Google Play a Apple Store pod názvom “Ivanka pri Nitre” a pohodlne si ju stiahnuť do vášho mobilného zariadenia.
Čakajú nás do budúcna ďalšie vylepšenia a výhody pre používateľov aplikácie SOM?
Každé vylepšenie potrebuje svoj čas a určitú testovaciu fázu, aby bolo prínosné. Už dnes pracujeme na riešení, ktoré máme v pláne implementovať v najbližšom roku. Menšie zlepšenia a drobné “kozmetické úpravy” prinášame pravidelne na mesačnej báze. Aj preto je dôležité, aby si užívatelia aplikáciu vo svojich mobilných telefónoch pravidelne aktualizovali.
Pánovi Janegovi ďakujeme za rozhovor.